Khamis, 13 Mei 2010

Hadiah utk Saifuddin, Wasiat Lukman Al-Hakim.

Ini adalah entry yg tertangguh... Kelmarin adalah ulangtahun kelahiran anak bongsu acik Ahmad Saifuddin yg ke tujuh tahun. Terdapat satu kejadian lucu pada sebelah petang semasa dia menunggu kepulangan abahnya yg membeli kek. Semasa acik tengah sibuk mengangkut tanah utk projek laman, tiba2 datang seorang anak jiran (perempuan).

"Makcik..ada budak perempuan bagi kat Udin surat ni.." sambil menghulurkan 'surat' yg berlipat segitiga.
"Udin..ni ada awek bg surat..nak ucap 'Happy Birthday' kot.." kata acik sambil menahan ketawa.
Semua anak2 keluar dan ingin melihat siapa yg memberi surat tersebut.. Sebenarnya isi surat tu bukanlah ucapan tp kata2.."Saifudin, kami tak mau kawan dengan hampa".. dan ada lukisan org bertanduk.. (rupanya dia bergaduh dgn budak perempuan tu yg sebaya dan satu sekolah)
Saifuddin mengoyak2 surat tu dgn muka yg masam.. dia marah2 sbb semua yg ada di situ tertawakannya..kesian Udin.Tiada hadiah yg istimewa melainkan sepotong doa agar Saifuddin menjadi anak yg soleh dan emak hadiahkan wasiat Lukman Al-Hakim ini agar menjadi panduan hidup...

Surat Luqman, ayat 13 : Dan (ingatlah) ketika Luqman berkata kepada anaknya, di waktu ia memberi pelajaran kepadanya: "Hai anakku, janganlah kamu mempersekutukan Allah, sesungguhnya mempersekutukan (Allah) adalah benar-benar kezaliman yang besar". (13 ; 31 )
 • Wahai anakku ! Elakkan dirimu dari membuat hutang kerana sesungguhnya dengan berhutang itu akan menjadikan dirimu hina diwaktu siang hari dan menjadikan dirimu gelisah di waktu malam hari.
 • Wahai anakku ! Sekiranya kedua ibu bapamu memarahimu kerana sesuatu kesalahan yang telah kamu lakukan maka kemarahan kedua mereka itu adalah seperti pupuk untuk menyuburkan tanaman.
 • Wahai anakku ! Engkau akan dapat rasakan betapa beratnya ketika mengangkat batu yang besar atau besi yang padat tetapi ada yang lebih berat dari itu iaitu apabila kamu mempunyai tetangga yang jahat.
 • Wahai anakku ! Tidaklah dinamakan kebaikan sekalipun kamu sibuk mencari dan mengumpul ilmu pengetahuan tetapi tidak pernah mengamalkannya. Perbuatan ini tak ubah seperti seorang pencari kayu api yang sentiasa menambah timbunan kayunya sedangkan ia tidak mampu untuk mengangkatnya.
 • Wahai anakku ! Berhati-hatilah terhadap tutur tata dan bicaramu, peliharalah budi bahasamu dan sentiasalah bermanis muka nescaya kamu akan disenangi dan disukai oleh orang yang berada di sekelilingmu. Perumpamaannya seolah mereka telah mendapat barang yang amat berharga darimu.
 • Wahai anakku ! Jika kamu mahu mencari sahabat sejati maka kamu ujilah ia terlebih dahulu dengan berpura-pura membuatkan ia marah terhadapmu. Sekiranya dalam kemarahan itu ia masih mahu menasihati, menyedarkan dan menginsafkan kamu, maka dialah sahabat yang dicari. Jika berlaku sebaliknya maka berwaspadalah kamu terhadapnya.
 • Wahai anakku ! Bila kamu mempunyai teman yang karib maka jadikanlah dirimu sebagai seorang yang tidak mengharapkan sesuatu apapun darinya sebaliknya biarkanlah temanmu itu sahaja yang mengharapkan sesuatu darimu.
 • Wahai anakku ! Jagalah dirimu selalu supaya tidak terlalu condong kepada dunia dan segala kesenangan dan kemewahannya kerana Allah tidak menciptakan kamu hanya untuk kehidupan di dunia sahaja. Ketahuilah tidak ada makhluk yang lebih hina selain dari mereka yang telah diperdayakan oleh dunia.
 • Wahai anakku ! Janganlah kamu ketawa jika tiada sesuatu yang menggelikan, janganlah kamu berjalan jika tiada arah hala tujuan, janganlah kamu bertanya tentang sesuatu yang tidak memberi apa-apa faedah pun kepadamu dan janganlah kamu mensia-siakan hartamu pada jalan maksiat.
 • Wahai anakku ! Sesiapa yang bersifat penyayang sudah tentu dia akan disayang, sesiapa yang bersifat pendiam sudah tentu dia akan selamat dari mengeluarkan perkataan yang sia-sia. Ketahuilah sesiapa yang tidak dapat menahan lidahnya dari mengeluarkan ucapan kotor, sudah tentu ia akan menyesal kelak.
 • Wahai anakku ! Bergaul dan berkawanlah dengan orang-orang yang soleh dan berilmu. Bukalah pintu hatimu dan dengarlah segala nasihat dan tunjuk ajar darinya. Sesungguhnya nasihat dari mereka bagaikan mutiara hikmah yang bercahaya yang dapat menyuburkan hatimu seperti tanah kering lalu disirami air hujan.
 • Wahai anakku ! Sesungguhnya kehidupan kita ini diibaratkan seperti sebuah kapal yang belayar di lautan dalam dan telah banyak manusia yang karam didalamnya. Jika kita ingin selamat maka belayarlah dengan kapal yang bernama takwa, isi kandungannya ialah iman sedang layarnya pula ialah tawakal kepada Allah.
 • Wahai anakku ! Janganlah kamu terus menelan apa saja yang kamu rasa manis dan meludah setiap apa yang kamu rasa pahit. Ingatlah, tidak semua yang manis itu akan menjadikan kita segar dan tidak semua yang pahit itu akan menjadikan kita segar.
 • Wahai anakku ! Janganlah kamu makan dengan terlalu kenyang yang berlebih-lebihan. Sesungguhnya adalah lebih baik jika bahagian dari yang kenyang itu diberikan kepada anjing sahaja.
 • Wahai anakku ! Carilah harta di dunia ini sekadar keperluanmu sahaja dan nafkahkanlah hartamu yang selebihnya pada jalan Allah sebagai bekalan di akhirat. Janganlah kamu membuat dunia ini kelak dirimu akan menjadi pengemis dan membebankan pula orang lain tetapi jangan pula kamu terlalu mengejar dunia sehingga terlupa bahawa kamu akan mati. Ketahuilah, apa yang kamu makan dan pakai itu semuanya dari tanah belaka.
 • Wahai anakku ! Jangan kamu melantik seseorang yang bodoh menjadi utusanmu. Jika tiada siapa yang lebih cerdas, pintar dan bijak maka yang sebaiknya dirimu sendirilah yang menjadi utusan.
 • Wahai anakku ! Orang yang bersedia untuk mendengar nasihat dan bimbingan dari orang yang lebih alim, maka dia layak untuk mendapat penjagaan dari Allah tetapi bagi orang yang insaf dan sedar setelah menerima teguran maka dia lebih layak untuk mendapat kemulian dari Allah.
 • Anakku, jika makanan telah memenuhi perutmu, maka akan matilah pikiran dan kebijaksanaanmu. Semua anggota badanmu akan malas untuk melakukan ibadah, dan hilang pulalah ketulusan dan kebersihan hati. Padahal hanya dengan hati bersih manusia bisa menikmati lezatnya berdzikir.
 • Anakku, kalau sejak kecil engkau rajin belajar dan menuntut ilmu. Dewasa kelak engkau akan memetik buahnya dan menikmatinya.
 • Anakku, ikutlah engkau pada orang-orang yang sedang menggotong jenazah, jangan kau ikut orang-orang yang hendak pergi ke pesta pernikahan. Karena jenazah akan mengingatkan engkau pada kehidupan yang akan datang. Sedangkan pesta pernikahan akan membangkitkan nafsu duniamu.
 • Anakku, aku sudah pernah memikul batu-batu besar, aku juga sudah mengangkat besi-besi berat. Tapi tidak pernah kurasakan sesuatu yang lebih berat daripada tangan yang buruk perangainya.
 • Anakku, aku sudah merasakan semua benda yang pahit. Tapi tidak pernah kurasakan yang lebih pahit dari kemiskinan dan kehinaan.
 • Anakku, aku sudah mengalami penderitaan dan bermacam kesusahan. Tetapi aku belum pernah merasakan penderitaan yang lebih susah daripada menanggung hutang.
 • Anakku, sepanjang hidupku aku berpegang pada lapan wasiat para nabi. Kalimat itu adalah:
  1. Jika kau beribadah pada Allah, jagalah fikiranmu baik-baik.
  2. Jika kau berada di rumah orang lain, maka jagalah pandanganmu.
  3. Jika kau berada di tengah-tengah majlis, jagalah lidahmu.
  4. Jika kau hadir dalam jamuan makan, jagalah perangaimu.
  5. Ingatlah Allah selalu.
  6. Ingatlah maut yang akan menjemputmu.
  7. Lupakan budi baik yang kau kerjakan pada orang lain.
  8. Lupakan semua kesalahan orang lain terhadapmu.

8 ulasan:

Acik Erna berkata...

Selamat hari lahir..buat sibongsu Ahmad Saifuddin..semoga menjadi anak yang diimpikan ibubapa..

Abd Razak berkata...

Salam...

Selamat Hari Lahir buat Ahmad Saifuddin, moga Allah anugerah umur yang berkah

terokai seni berkata...

hee kenit-kenit dah dapat surat yop

epi befday.. simpan hadiah itu samapi jadi anak soleh

Unknown berkata...

salam...hehe..comelnya anak acik....

sanah helwah tuk dia!!!

semoga setiap tahun dia jadi yang terbaik!!

lucu cita acik yg ats..ingt zaman kanak2 sy..suka gak gaduh dgn bdk laki ha..tp la ni..insaf dh..T_T..hehe..

selamat hari lahir tuk ahmad saifuddin..moga dlm redha Allah slalu..dan moga jd MUJAHID yang akn MEMBELA islam nnti!!..insya-Allah..

Kakcik Seroja berkata...

Selamat Hari Ulangtahun Kelahiran Saifuddin.. semoga membesar sebagai anak yang sihat, cerdik dan cerdas. Juga sentiasa dirahmati hidupmu olehNya. :)

penjejak maya berkata...

salam,

wah sebaya dengan anak saya. moga nanti menjadi anak yang baik mendengar kata orang tua dan menunaikan suruhan agama.

nz berkata...

huhu.. udin ni mengingatkan sy zaman bebudak sekolah lak.. suka gado2, then x kwn, siap ajak kwn lain jgn kwn dgn budak tu lg.. hahha. jahat tol!

eppy befday udin!

Maiyah berkata...

SLMT ULNG THN..