Rabu, 19 Mei 2010

Chicken Dance

Di Perlis Chicken Dance dah jadi satu 'tarian' yg kerap ditarikan dibeberapa majlis yg melibatkan pelajar. Sebelum ni tarian 'poco-poco' amat terkenal dan sering ditarikan sbg riadah atau senaman beramai2 bersama2 pemimpin. Sekarang ni chicken dance pula.. Mcmana gerakannya? Ikuti arahan di bawah...
  1. Anyone who's not chicken, stand in a circle facing each other.
  2. When the music starts, hold your hands out in front of you and open and close them like a chicken beak four times.
  3. Put your thumbs in your armpits and flap your wings four times.
  4. Place your arms and hands like the tail feathers of a chicken and wiggle down to the floor four times.
  5. Clap four times.
  6. Repeat steps 1-5 four times.
  7. After the fourth time take the hands of the people on either side of you and everyone move in a circle.
  8. When you get dizzy, switch directions.
  9. Repeat until the end of the music or until you fall on the floor.
If you look something like this you're doing it right!...
Chicken Dance

Kebetulan sambutan hari guru lepas, tarian ni ditarikan oleh kebanyakan yg hadir di dewan (acik dh keluar waktu tu). Kawan acik yg tak berapa 'berkenan' aktiviti menari sebegitu pun bertanya," Apa objektif tarian tu? Kenapa kena tepuk tangan dan petik jari? Apa maksud gerak tari tu? Mungkinkah orentalis barat sengaja mencipta tarian sebegitu utk melekakan remaja dan kanak2 kita atau mempengaruhi minda mereka ke arah 'pemujaan' (mcm black metal katanya muzik tu)..tu pendapat dia.

Acik pun tak ada jawapan utk semua tu tp terfikir juga jika benar itu salah satu taktik barat utk menyerapkan irama 'metal' atau 'ghotik' ke minda kanak2 dan remaja kita, maka kena berhati2. Lebih mudah tak payah menari... nak senaman byk cara lagi...

3 ulasan:

penjejak maya berkata...

salam,

baru pertama kali dengar ni tapi memang tak minat dan tak reti pun menari..

aidah berkata...

Salam,

Buat senamrobik cam biasakan senang, tak yahlah nak chicken dance lak.

maiyah berkata...

macam2 le plak..